Langara College Science & Technology Building | Vancouver, BC

Share to Facebook Share to Twitter Share to pinterest
Program
Academic
Client
Langara College
Location
Vancouver, BC
Status
Complete
Partnering Architects
Proscenium Architecture + Interiors
Year
2016

The new Sciences & Technology building designed by Teeple Architects is a five-storey structure situated at the main northwestern entrance to the campus. A bold cantilever defines the structure and shapes the campus edge, forming an iconic gateway into the campus.

This new building contains some of the most significant departments at Langara College, brought together into a single, collaborative facility for the first time. The Sciences, including Chemistry, Biology, Physics/Astronomy, Nursing and Computer Sciences, occupy the upper three levels, while Student Services and a food service function are located on the lower two floors for the greater campus community.

The labs contained on the upper three levels are designed to be flexible and adaptable for future change. High-service labs are situated near the top of the building, minimizing fume hood exhaust runs. This results in the creation of an economic, well-organized and dynamic new lab environment for Langara College.

Collaborative spaces—including the dramatic Vortex Lounge—permeate the entire building, providing visual inter-connectivity through the different program zones and facilitating collaboration and interdisciplinary learner-focused education.

AWARDS

2018 AIBC Architectural Awards – Governor General’s Medal in Architecture – Merit
2018 OAA Design Excellence Award – Finalist
2018 SABMag Canadian Green Building Award

2017 The Plan Award – Finalist
2016 IES Illumination Award – Award of Merit

NEWS

VR 360 Gallery