Trent Childcare Centre | Peterborough, ON

Share to Facebook Share to Twitter Share to pinterest
Program
Academic
Client
Trent University
Location
Peterborough, ON
Status
Complete
Partnering Architects
N/A
Year
1993

The Trent University Childcare Centre creates a welcoming, light-filled environment for children while simultaneously blending with the revered stone architecture of Trent University. Stone is used as a masonry protecting wall, which shields the children from the busy campus entry road, while the playrooms open out to an enclosed playspace nestled into a woodlot at the back of the building.

The childcare centre is focused around a central living room which acts as a common social space for all the children. This space features a kite-shaped timber roof truss and a gas operated stone fireplace. The room looks out onto a shared garden area which is situated between two playgrounds. Custom-designed light fixtures, wood structures and windows create a warm residential character for the children.

This childcare centre is used as a model facility by the Ontario Ministry of Community and Social Services.

AWARDS

1994 Governor General’s Medal in Architecture
1994 OAA Design Excellence Award
1994 Plachta Prize for Architecture